VIII. Honda Klubok Találkozója – 2015 szeptember 27.

Nagyszerű gurulásban volt részünk! Kb. 50 motorral vonultak a honi Honda márkaklubok Komáromba. GoldWing-es barátaink kisvideóját alább találjátok. Mi 7 motorral és 8 fővel képviseltük a klubot

Fóton, a Wilker-nél gyülekeztünk és elindultunk Komárom felé. Nem az „egyenes” úton haladtunk. Kellemes gurulás volt, bár az előttem haladó néha vasalózott és „kunkorodott” kanyarodás helyett…sebaj. Komáromban a Honda Komfront frissítővel és szépen felújított veteránmotorokkal várt bennünket. Egy igen bőséges svédasztalos ebéd következett a Juno étteremben, mindez 990 Ft-ért – elégedettek voltunk.

Aztán átvonultunk a Monostori erődbe. Nem először jártunk itt. Jó volt látni, hogy folyamatosan újítják fel a hadtörténeti ritkaságnak számító erődöt, amely a legnagyobb ilyen építmény Közép-Európában.

A napóleoni háború után a császári udvar erődrendszer kiépítése mellett döntött, hogy Komáromnál biztosítsák a Bécs felé vezető kereskedő- és hadiutak védelmét. 1850 körül kezdték építeni és 21 évig tartott a munka. Mire felépült, a tüzérségi technika fejlődése miatt elavulttá is vált. A Monarchia, a Magyar Királyi Honvédség laktanyának használta az erődöt. Majd a szovjetek vették birtokukba. Sok munka lesz még vele, mert szovjet megszállóink alapos munkát végeztek a rombolásban, hogy a mintegy tizenegyezer vagon lőszert elhelyezzék – lőszerraktárként használták az erődöt.

Jelenleg turisztikai látványosság az erőd, de rendszeresen használják filmforgatásra is, egyedülálló sajátosságai miatt felkerült az európai forgatási helyszínlistára. Ezen kívül motoros- és autós találkozók kedvelt helyszíne is a Monostori erőd.