Elsősegély

Elsősegély - gyorsan és szakszerűen

Ha megtörténik a baj és embertársunk segítségre szorul, akkor a gyors helyzetfelismerés és a szakszerű elsősegély életet menthet. Ugye, EÜ-ből levizsgáztál annak idején, amikor a jogsit szerezted (kivétel, ha 1984 előtt, akkor még nem kellett EÜ vizsga). De lehetne-e Rád számítani, ha úgy hozná a sors, hogy segítened kellene valakin?

Gondolj csak bele. Felülsz a motorra, elindulsz a melóba. A reggeli forgalomban duruzsol alattad a szeretett V2-es. Aztán egyszercsak valami furcsát látsz az út mentén. Egy autó az árokban. A sofőr a volán mögött, többen körülötte serénykednek.

Mit csinálsz ilyenkor? Gondolhatod, hogy semmi gond, hiszen vannak már akik segítséget nyújtanak. Azzal továbbhajtasz.

Vajon helyesen cselekednél így? Hát...nem.

A segítségnyújtás emberi kötelességünk. A törvény is kötelez rá, de az már régen rossz lenne, ha valaki csak a büntetéstől való félelmében segítene a rászorulón.

Megállsz, megkérdezed segíthetsz-e. Jön is a válasz:

-- Rosszul lett a volánnál. Nincs pulzusa. Már hívtuk a mentőket.

Hopp. Ennek bizony a fele se tréfa. Az eszméletlen sofőr tehát több perce magatehetetlenül ülhet az autójában.

Félreállsz, odasietsz a kocsihoz. Ezalatt a szerencsétlen hozzátartozóknak lövésük sincs, mit csináljanak. A mentőket már kihívták, de ezen kívül csak biztatni tudják a beteget, simogatják az arcát.

De Te átlátod a helyzetet. Tudod, hogy a simogatás kevés. Ha eszméletlenül, keringés nélkül fekszik a beteg, minden elvesztegetett perc 10-15%-kal csökkenti az életben maradás esélyét. Vajon mennyi esélye maradt?

-- Gyerünk, vegyük ki az autóból! Segítsenek. Fektessük le.

Aztán 10 másodpercen belül el kell döntened, van-e légzése. Hármas észlelés: látni-érezni-hallani, hogy lélegzik-e. Nincs légzés. Nincs mese. Újra kell éleszteni.

Elkezded az újjáélesztést. Befújás, mellkasi kompresszió. 2+30. Majd ismét. Telnek a percek...aztán meghallod a mentőautó szirénáját. Örökkévalóságnak tűnő másodpercek telnek el, amíg a mentősök odaérnek és átveszik a beteget.

...aztán a többit mindenki képzelje el...

 

A fő kérdés: tudjuk-e, mit kell tennünk, ha baleset, vagy rosszullét miatt elsősegélyt kell nyújtani?

Bármikor előfordulhat olyan helyzet, amikor Rajtad múlik minden.

A www.elsosegely.hu honlapon oktatófilmeket találsz, melyek segítenek felfrissíteni elsősegély-nyújtási ismereteidet.

A film, hét rövidfilmből áll össze, melyek külön-külön is értelmezhetőek, önálló egységet alkotnak.

Lejjebb görgetve megnézheted a sorozat első kisfilmjét.