Paksi atom, Kalocsa, Soltvadkert – 2015 május 30.

Manó szervezte 2015. május végi egynapos gurulásunkat.

A 6-oson cirkáltunk Paksig. Itt megtekintettük az atomerőmű látogatóközpontját. Tanulságos volt. 1980 óta üzemel az erőmű, 4 db blokkja egyenként 400MW-os, az ország energiaszükségletének mintegy 40%-át fedezi.

Nyomottvizes kivitelű a reaktor. A láncreakció felmelegíti a nagynyomású vizet, ami a nyomás miatt magasabb forrásponttal bír, tehát nem válik gőzzé. A forró primer víz egy hőcserélő segítségével gőzt fejleszt a szekunder vízből, a gőz a turbinákat hajtja, melyek a generátorokat. Utóbbiak transzformátor állomásokon keresztük csatlakoznak a villamosenergia hálózatra, táplálják azt.

Láttuk a fűtőelemek makettjeit. A dúsított urán kis kapszulák formájában kerül a fűtőelembe. 2 db 10 mm magas, 7 mm átmérőjű kapszula fedezi egy magyar család teljes évi energiaszükségletét. A hasznos technikai ismeretek vételezése után ismét a 6-osra fordutunk, Kalocsa volt a cél.

Alig kezdtük húzni a vasaknak, egyszer csak fehér papírlapokat láttam szállni, a tükörben. Bazsi úgy mesélte, hogy valóságos papírfüggönyön kellett áthajtania. Viktor barátunk munkája szállt ily módon el. Aztán hopp, felkapta a szél az én hátizsákomat is. Gyorsan összeszedtünk mindent és továbbindultunk.

Kalocsán megtekintettük a Paprikamúzeumot. A kalocsai paprika Hungarikum. Jellegzetes ízét a szárításkor nyeri el, amikor a paprikában lévő cukor és keényítő reakcióba lépnek, majd a száraz paprika őrlése után kerül a csomagokba és az üzletek polcaira. Érdekes volt látni a szerszámokat, melyeket a termsztéskor használtak. Megtudtuk, hol helyezkedik el a magyar csípős paprika a csípősségi skálán. Megnéztük a Dunán úszó paprikamalom makettjét is. A múzeum kis üzletében vettünk ezt-azt, természetesen minden a paprikához kötődött.

Aztán az Érseki Kincstár következett. Csodás nemesfém tárgyak, szobrok, liturgikus ruházatok sorakoznak a vitrineken.

Átsétáltunk az Érseki Könyvtárba. Fantasztikus látványt nyújtott az olvasóterem és az egységes kötésbe rendezett könyvek rengetege. A könyvtár mintegy 150.000 kötetes, bárki beiratkozhat és kutathat a kötetek köt. Folyik a régi könyvek digitalizációja is.

A kulturális fejlődés után hatalmas hamburgereket ettünk. A következő úticél Soltvadkert volt, a nevezetes cukrászdával. Komoly szénhidrátmennyiséget fogadtunk be ott.

Aztán elbúcsúztunk és hazagurultunk.

Szuper nap volt!