Pipás technikai nap – 2015 május 9.

S eljött a nagy Pipás nap. Budaörsön találkoztunk. Pipás tesó ujját törte, így Kis Pipás vezette a csapatot Zsámbékra, az egykori légvédelmi bázisra.

Valaha szebb napokat látott a bázis, mára láthatóan elfogyott a karbantartásra szánt pénz, csendben erodál minden, ami fém, lassan mindent birtokba ves a gaz. A bázis a Budapestet védő honi légvédelem egyik oszlopa volt. Lokátorállomás és légvédelem. Magyar és szovjet technika található benne.

A haditechnika iránt érdeklődők számára valódi csemege a bázis. Az 50-es, 60-as évek technikai fejlődése is nyomon követhető, ahogy a lokátorok, műszereskocsik fejlődtek. Különböző frekvenciasávban működő lokátorok, yagi-k történetét és jellemzőit ismerhettünk meg szakavatott idegenvezetőnk jóvoltából. A lokátorok mellett tűzvezetők és tüzérségi eszközök is találhatók a bázison. Csöves és rakétás ütegek, különböző csapatlégvédelmi eszközök – mind ott vannak. A rakéták anatómiáját is megismerhettük, hála az oktató demó anyagnak.

Impozáns látványt nyújtanak a hadieszközök.

E technikai program után Pátyra gurultunk, a Pipás rezidenciára. Jó kis zsíroskenyér, hagymával, szörp következett. Kellemes beszélgetés után kimentünk a betonra, döntögetni egy kicsit, szlalomozni.

Majd elbúcsúztunk a Pipás családtól és elgurultunk Esztergomba. 10-éves az Africa Twin klub! Meglátogattunk testvérklubunkat, akik Esztergomban ünnepelték jubileumukat. Fent a Vaskapu kilátónál csatlakoztunk hozzájuk. Itt a kilátásban gyönyörködtünk, majd a csapat egyik fele délnek indult. Mi Bazsival az AT-sekkel legurultunk a kempingbe, vacsoráztunk. Elköszöntünk és estébe nyúló gurulással, kis felvidéki kitérővel vettük az irányt hazafelé.

Vácott egy őz ugrott elém a semmiből…kiáltani sem volt időm, szerencsére nem ütöttem el…

Nagyszerű nap volt, köszönjük, Pipás család!

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES