Jobb oldali kapcsolótömb leszerelése, önindító nyomógomb tisztítása

Hibatünetek

Gyújtás ráadása után nincs tompított világítás, vagy a gomb megnyomásával nem önindítózik, illetve bizonytalan az indítózás.

Javítás

VT750C4-esét szedtük szét, ugyanilyen van a VTX-ekben és a közelmúlt modelljeiben, illetve nagyon hasonló a korosabb paripákon.

A nyomógombos kapcsolóban két érintkezőpár található. Egyikük a nyomógomb nyugalmi állapotában zárva tartja a világítás áramkörét. Vagyis, ha a gyújtást ráadod, világít a tompított fény. A másik érintkező pedig nyugalmi állapotban nyitott, így megszakítja az indítómotor behúzórelé áramkörét. Értelemszerűen, ha megnyomod a gombot, az meg fogja szakítani a tompított fény áramkörét és zárja az önindító reléjét. Ha nincs megfelelő érintkezés, akkor jönnek a fent felsorolt tünetek. Ekkor megoldás lehet a szennyezett kapcsoló tisztítása.

Leszereled a kapcsolóházat, 2 db csavar tartja alulról.

Leszereled a kapcsolóban lévő vezetékszorítót, ami a kábelköteget rögzíti. 1 db kis kereszthornyú csavar tartja. Ekkor kiszerelheted a kapcsolót. 1 kis csavar tartja ezt is. Amíg a kábel engedi, kiszedheted a kapcsolót.

 

Óvatosan szétpattintod a kapcsolóházat (körömmel, vagy lapos csavarhúzóval), 4 kis pöcök rögzíti az U-alakú műanyag házat, majd kiemeled a kapcsolót. Ekkor hozzáférhetővé válnak az érintkezők.

Szemrevételezéssel ellenőrizheted, hogy néz ki. Minden bizonnyal szennyezett lesz, kosz és réz-oxid lesz rajta.

Tisztítsd meg az érintkezőket, a kapcsolót, a kapcsolóházat. Az érintkezőket finoman csiszold meg, nehogy a tisztítószer szigetelőréteget képezzen rajtuk.

Meggyőződhetsz róla, hogy érintkezési probléma volt-e. Ha eltávolítottad a mozgó érintkezőt, kis dróttal, vagy akár egy fogó pofáival összekötöd az érintkezőpárokat. A világításét összekötve világítani kell a tompított fénynek. Az önindítóét összekötve pedig indítóznia kell.

Előfordulhat, hogy a mozgó érintkező nem éri el az érintkezőpárokat, azért nem jön létre kontaktus. Ennek orvoslásához enyhén hajlítsd kifelé az érintkezőpogácsákat. Vigyázz, le ne törd.

Horror esetben az is előfordulhat, hogy a nem megfelelő érintkezés miatt felforrósodott érintkezők már megolvasztották a műanyagot, ez akár javíthatatlanná is tehette a kapcsolót. Ekkor nagy valószínűséggel cserélni kell. De ha szerencséd van, még megúszhatod a cserét.

Az is lehet, hogy a kis golyó alatti rugó beszennyeződik és nem nyom oda, így az érintkezők nem érik el egymást rendesen. Tisztítás nem árt neki, ettől ismét helyreállhat a kontaktus.

Ha elhárítottad a hibát, jöhet egy kis kenés a súrlódó helyekre, majd a kapcsoló összerakása és összepattintása.

Majd ismét ellenőrizheted, megfelelően működik-e minden.

Összeszerelés fordított sorrendben, kapcsoló be, vezetékszorító rá, fedél rá.