Pipás technikai nap – 2016 április 9.

Pipás tesó szervezte a szokásos technikai napot. Ezúttal a Korda Filmstúdióba látogattunk el, Etyekre.

Az áprilisi időjárás megijesztette a társaságot, így többen négykerekűvel érkeztek a találkozóhelyre. De a kemény mag nem törődött ilyesmivel. Rövid országúti gurulás után Biatorbágy érintésével érkeztünk Etyekre. A falunap ezúttal nem szerepelt a programunkban, letámasztottunk a filmstúdió parkolójában.

A filmstúdió látogatóközpontjába mentünk. Itt Korda Sándor életét bemutató kiállítás látható, valamint sok érdekes tárgy és kellék, ami a filmezés esszenciájába enged betekintést.

Megtudtuk, mi a feladata az art department-nek, akik a kreatív munkát végzik. A filmekhez készített méretarányos makett fontos szerephez jut a koncepció végleges kialakításában. Egy makett elkészítése több millió forintba kerül, ami még így is jóval olcsóbb, mint a milliárdps költségvetésű valódi díszlet.

A filmfelvétel és vetítés történetét mutatják be a régi kamerák és gépek. Az alap filmtrükkökről is fellibbenti a fátylat a kiállítás. Gyerkőceink „falra másztak”, videó van róla. Ezt megkönnyítette az ún. döntött díszlet. Az Üvegtigris című alapmű díszleténél is támaszthattuk a pultot. Láttuk a Magyar vándor c. filmvígjáték jelmezeit – kifejezetten élethű volt a korabeli „karóra”, ami valójában egy csuklóra rögzített napóra.

Nagy derültség övezte a green box-ot, ahol bemutatták az egyik legismertebb fimtrükk készítéésnek fortélyait. Nagy sikere lett az itt készült spontán fimalkotásainknak.

Aztán átvonultunk a New York utcáiit alakító díszletvárosba. Itt egy jó kis kaszkadőr bemutatót láttunk. Volt itt minden. Motoros, autós bemutató, emeletről lezuhanó hulla, égő ember. Tetszett.

Miután kellően kihűltünk, indultunk a parkolóba, onnan pedig a Pipás rezidenciához.

Ott egy tartalmas zsíroskenyér-partiban volt részünk. Jót beszélgettünk. Majd ki-ki a saját útvonalterve szerint hazaindult.

Köszönjük a szervezést és a vendéglátást.