Pécs és Baranya 2020

Rendhagyó módon már péntek délután kezdődött az idei első, ottalvós túránk. Déli megyénkbe, Baranyába tartottunk. Szülővárosom, Pécs volt az úticél. A péntek estét hatalmas adag pizza mellett, éjszakába nyúló beszélgetéssel töltöttük.

Szombaton Újpetrére gurultunk, megtekintettük a Traktormúzeumot. Az alapító anyagi- és munka-ráfordítást nem kímélve létrehozta a múzeumot, ami időutazásra hívja a látogatót. Az egykori vidéki Magyarország mezőgazdasági gépei, s a tárlatvezető szakszerű vezetése bemutatja, miként termeltek a egykoron a gazdák.

Akinek kedve volt, egy tűzpiros Porsche kabrióval is mehetett pár kört. Bizony, egy szépen ketyegő Diesel-motoros Porsche traktorral. Több ismert gépjárműmárka-embléma jelezte, hogy nemcsak autóban utaztak a gyárak: az említett Porsche mellett akadt ott BMW, Volvo, Ford is. Igazi szenzáció a legendás Hoffer traktor. Dutra, MTZ, Zetor lehet ismerős a hetvenes években gyermekkorukat töltőknek, mint jómagam. Réges-régi, még acélkerekes traktorok is láthatók. S ami a legszebb az egészben, hogy mindre fel lehet ülni, nemcsak bámulni őket.

Három kiállítóteremben sorakoznak a szépen felújított traktorok. Majd ugyanennyi masina várja sorsa jobbra fordulását, szomorú látványt nyújtanak, de van remény, hogy hamarosan a szorgos felújító szakemberek kezei közé kerülnek.

A traktorok mellett mezőgazdasági gépeket is láthattunk.

Villány, Harkány érintésével a Dráva partja felé mentünk tovább. Szaporcán meglátogattuk az Ős-Dráva Látogatóközpontot. Igényesen berendezett kiállítóterem mutatja be a vidék élővilágát, vízrajzát, sőt, gasztronómiai világát is. A látogatóépület tornyából szép a panoráma. A tanparcelákban fűszernövények és megannyi más növény. Szürkemarha csorda is látható a szomszéd területen. Soha nem esett olyan jól még a frissen szedett meggy, no meg egy kis frissítő víz a pólókra, a gémeskútból.

Országúti cirkálást követően Szigetváron tankoltunk, majd visszagurultunk Pécsre. Ott bevettük magunkat a Csülök bárba. Nem sikerült legyűrnünk a gigantikus adagolat, jutott a dobozokba is bőven, amit este és reggel elnasizhatott az esetlegesen éhes motoros.

Vasárnap Rodox és Lacek a Spartan futamra volt hivatalos, Orfűn.  A csapat többi része szurkolni ment, vagy családi programra.

Remek hétvége volt, köszi a szervezést és a jó társaságot.